Φωτεινή Βερβελίδου | Πλανητικά Μαγνητικά Πεδία: Τι Είναι, Πώς τα Μελετάμε και Γιατί

21 Σεπτεμβρίου, 2021 ΝΕΑ

Όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (με ανεπιβεβαίωτη για την ώρα εξαίρεση την Αφροδίτη) διαθέτουν το δικό τους μαγνητικό πεδίο. Το ίδιο ισχύει για πολλούς από τους φυσικούς δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης. Κάθε μαγνητικό πεδίο είναι μοναδικό και ιδιαίτερο και η μελέτη του μας επιτρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα για την ιστορία και εσωτερική σύσταση του κάθε ουράνιου σώματος. Στην ξεχωριστή ομιλία της Φωτεινής Βερβελίδου με τίτλο «Πλανητικά Μαγνητικά Πεδία: Τι Είναι, Πώς τα Μελετάμε και Γιατί» θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια επισκόπηση των πλανητικών μαγνητικών πεδίων, και να μάθουμε πώς δημιουργούνται, με τι όργανα τα μελετάμε και με ποιο τρόπο συνεισφέρουν στην κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος.

Η Φωτεινή Βερβελίδου είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην École Polytechnique στο Παρίσι, στο αντικείμενο της Τηλεπισκόπησης. Απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Paris Diderot στο αντικείμενο της γεωφυσικής και στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εθνικό ερευνητικό ινστιτούτο γεωεπιστημών της Γερμανίας, Deutsches GeoForschungsZentrum GFZ. Από τον Δεκέμβριο του 2019 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), όπου ξεκίνησε αρχικά ως υπότροφος Marie Curie. Η έρευνά της αφορά τη μελέτη του μαγνητικό πεδίου της Γης, της Σελήνης και του πλανήτη Άρη.

Τίτλος ομιλίας: Πλανητικά Μαγνητικά Πεδία: Τι Είναι, Πώς τα Μελετάμε και Γιατί || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 19.00-19.30