Το πώς και το γιατί γερνάμε αποτελεί ένα από τα πιο ραγδαία εξελισσόμενε πεδία έρευνας στο δυτικό κόσμο. Η γήρανση αποτελεί σύνθετη βιολογική διαδικασία που αφορά στο σταδιακό εκφυλισμό ζωτικών διεργασιών του κυττάρου. Παράλληλα σχετίζεται με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης παθογένειας, συμπεριλαμβανομένου και της καρκινογένεσης με τη πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες και τα υπόλοιπα μακρομόρια π.χ. τα σάκχαρα ή τα λίπη, το πυρηνικό DNA (η απαρχή του RNA και των πρωτεϊνών) είναι αναντικατάστατο.
Το γεγονός ότι μια μεγάλη ομάδα συνδρόμων πρώιμης γήρανσης στον άνθρωπο σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με βλάβες στους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς DNA βλαβών αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η συσσώρευση μη αναστρέψιμων γενετικών βλαβών στο γονιδίωμα αποτελεί μια από τις κυρίαρχες αιτίες γήρανσης.
Στην ξεχωριστή του ομιλία με τίτλο «Γιατί Γερνάμε: Γενετικές Βλάβες και Γήρανση» ο Γιώργος Γαρίνης θα παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο και θα μιλήσει για το ρόλο των γενετικών βλαβών στη γήρανση και την πρώιμη εμφάνιση ασθενειών.
Ο Γιώργος Γαρίνης έλαβε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001) και συνέχισε τις μεταδιδακτορικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία (2002-2008). Το 2008, εκλέχθηκε Ερευνητής Γ’ στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. Το 2011 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2014). Από το Σεπτέμβριο του 2020 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει λάβει το βραβείο EMBO Young Investigator, τις ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις ERC consolidator και ERC PoC, το βραβείο αριστείας στη βιολογία Φώτης Καφάτος και το βραβείο Friedrich Wilhelm Bessel Research award ενώ έχει συντονίσει μια σειρά από Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
Τίτλος ομιλίας: Γιατί Γερνάμε: Γενετικές Βλάβες και Γήρανση || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 12.30-13.00