Ο Σοφοκλής είχε γράψει ότι είναι “πολλά τα δεινά”, δηλαδή τα θαυμαστά, “και ουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλλει”. Σήμερα, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι “πολλά τα πολύπλοκα και τίποτα πολυπλοκότερο του ανθρώπου”. Πράγματι, ο άνθρωπος είναι ένα φοβερά πολύπλοκο ον, και η ανθρώπινη κοινωνία, ο ανθρώπινος πολιτισμός, τον έχουν καταστήσει ακόμα πολυπλοκότερο.
Για το κέντρο της ανθρώπινης πολυπλοκότητας, τον εγκέφαλο, θα μας μιλήσει ο Γεώργιος Π. Χρούσος στην συναρπαστική του ομιλία με τίτλο «Στρες, Ανθρώπινος Εγκέφαλος και Νόσος». Αναλύοντας το ειδοποιό στοιχείο του είδους μας, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του οργάνου που έχει αποτελέσει πηγή για τόσα καλά αλλά και δεινά στην ανθρώπινη ιστορία.
Ο Γεώργιος Π. Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 2010 κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) και από το 2017 διευθύνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, ΕΚΠΑ. Ο κ. Χρούσος έχει συγγράψει πάνω από 1000 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 170,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με δείκτη Hirsch 199 (Google Scholar, Αύγουστος 2021). Το 2011 τιμήθηκε με την Διακεκριμένη Έδρα John Kluge της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Το 2014 τιμήθηκε με το ύψιστο της βραβείο της US Endocrine Society Fred Conrad Koch Award.
Τίτλος ομιλίας: Στρες, Ανθρώπινος Εγκέφαλος και Νόσος || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 20.00-20.30