Γιώργος Δεδούσης | Προσωποποιημένη Διατροφή Μέσω Ανάλυσης DNA

19 Σεπτεμβρίου, 2021 ΝΕΑ

Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος 20 χρόνια τώρα έχει αναδείξει τις πτυχές της διαφορετικότητας μας. Ενώ γενετικά όλοι οι άνθρωπο μοιάζουν κατά 99.1%, ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός. Έχουμε ξεχωριστή εικόνα, ξεχωριστές προδιαθέσεις, οι οποίες έχουν καθοριστεί από τον γενετικό συνδυασμό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, από τις συνήθειες του τρόπου ζωής που πέρασαν στις επόμενες γενεές, αλλά βέβαια και από την δικιά μας καθημερινότητα που βιώνουμε.

Όπως μας πληροφορεί στην επίκαιρη ομιλία του με τίτλο «Προσωποποιημένη Διατροφή Μέσω Ανάλυσης DNA» ο Καθηγητής Γεώργιος Δεδούσης, κυρίαρχο ρόλο στην ευζωία και στη νοσηρότητα παίζει η διατροφή. Όχι όμως με τον ίδιο τρόπο σε όλους, καθώς ακόμα και σε στενούς συγγενείς παρατηρούνται διαφορές στον κίνδυνο αύξησης βάρους, στα επίπεδα βιολογικών δεικτών, στην ευπάθεια σε λοιμώξεις, στις γνωσιακές λειτουργίες και σε πολλά άλλα. Η γενετική μας σύσταση δείχνει τον δρόμο και διαμορφώνει τις ανάγκες μας μεταξύ των οποίων και τις διατροφικές.

Ο Γεώργιος Δεδούσης είναι Καθηγητής Μοριακής Γενετικής και Διατροφογενετικής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διασφάλισης Ποιότητας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, έχει Πτυχίο Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της «Compiegne» στη Γαλλία, και Διδακτορικό Δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό του έργο αποτελείται από περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με μεγάλη απήχηση με αριθμό ετεροαναφορών >55.000 και h-index>85. Πρόσφατα συμπεριλήφθη στη βάση δεδομένων με τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και επιρροή παγκοσμίως. 

Τίτλος ομιλίας: Προσωποποιημένη Διατροφή Μέσω Ανάλυσης DNA || Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 12.00-12.30