Παρασκευή Νομικού | Εντοπισμός Θαλάσσιων Γεωκινδύνων

17 Σεπτεμβρίου, 2021 ΝΕΑ

Οι θαλάσσιοι γεωκίνδυνοι όπως υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, ενεργές τεκτονικές ζώνες (σεισμοί), εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων, τσουνάμι, διαφυγή αερίων, κλπ συγκαταλέγονται ανάμεσα στις φυσικές καταστροφές του πλανήτη. Η χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου πυθμένα με πολυδεσμικά συστήματα χαρτογράφησης (multibeamsystems) και αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV), η χρήση γεωφυσικών οργάνων και η οπτική παρατήρηση του ενεργού υποθαλάσσιου χώρου με υποβρύχια οχήματα (ROV) συμβάλλουν στον εντοπισμό και την αναγνώριση των θαλάσσιων γεωκινδύνων.

Η Παρασκευή Νομικού στην ομιλία της με τίτλο «Εντοπισμός Θαλάσσιων Γεωκινδύνων» θα μας μιλήσει για την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ παρουσιάζοντας μας τα επιστημονικά αποτελέσματα των ερευνών της από περιοχές που πλήττονται από υποθαλάσσιους γεωκινδύνους.

Η Παρασκευή Νομικού πήρε πτυχίο Γεωλογίας το 1996 και διδακτορικό το 2004 από το ΕΚΠΑ σε θέματα θαλάσσιας γεωδυναμικής. Έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας τόσο με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης όσο και της Αμερικής συμμετέχοντας σε πάνω από 80 επιστημονικούς πλόες με Γεωφυσικό/Γεωλογικό ενδιαφέρον με το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ και ξένα ωκεανογραφικά σκάφη στη Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό. Επιπλέον, έχει συγγράψει 340 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά (135 peerreviewJournals&Conf. Proc.) με h-index:22 (Αύγυστος 2021) και h-index:28 (Google Scholar, Αύγουστος 2021).

Τίτλος ομιλίας: Εντοπισμός Θαλάσσιων Γεωκινδύνων || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 10.00-10.30