Σπύρος Μποφυλάτος | Η Kλιματική Kρίση σαν Eφαλτήριο Kαινοτομίας

18 Σεπτεμβρίου, 2021 ΝΕΑ

Η ανθρωπογενής καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα τα οποία σκιαγραφούν έναν υπαρξιακό κίνδυνο που ανάλογο του δεν έχει αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στην ιστορία της. Παρόλα αυτά τα νέα προβλήματα απαιτούν νέες, καινοτόμες λύσεις.

Ποια είναι αυτή η σχεδίαση που έχει τη δυνατότητα όχι απλά να αποτελέσει το δίχτυ προστασίας απέναντι στην κατάρρευση του κλίματος; Μπορούμε μέσα από ένα νέο πλαίσιο να φύγουμε από το λιγότερο κακό, σε σχέση με την κοινωνία και το περιβάλλον, και να κινηθούμε προς την αποκατάσταση της φυσικής ομορφιάς και της κοινωνικής δικαιοσύνης;

Σκοπός της εξαιρετικά επίκαιρης ομιλίας του Σπύρου Μποφυλάτου είναι να εξερευνήσει πώς η σύγχρονη κλιματική κρίση έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη ριζοσπαστικά καινοτόμων συστημάτων.

Ο Σπύρος Μποφυλάτος κατέχει διδακτορικό από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έρευνά του εκτείνεται γύρω από τη σχεδίαση για αειφορία, το σχεδιασμό υπηρεσιών και την κοινωνική καινοτομία. Το ερευνητικό του έργο του βασίζεται στη δημιουργία διαλόγου μεταξύ του θεωρητικού πλαισίου και των κοινωνικοτεχνικών τεχνουργημάτων που ενσωματώνουν διαφορετικά ερευνητικά ερωτήματα και αξιακά συστήματα. Στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας βρίσκεται η ιδέα ότι ζούμε σε καιρούς μετάβασής και την παραγωγή λόγου που οδηγεί σε νέα δίκτυα αντικειμένων-ανθρώπων που ενσωματώνουν εναλλακτικά συστήματα αξιών, είναι απαραίτητη για να απομακρυνθούμε από τη σημερινή μη βιώσιμη κοινωνία.

Τίτλος ομιλίας: Η Kλιματική Kρίση σαν Eφαλτήριο Kαινοτομίας || Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 11.00-11.30